De krin

De krin

Dit mooie Afrikaanse percussie instrument wordt nu vooral gebruikt als begeleiding van de djembé. Vroeger werd de krin ook veel gebruikt als communi­catie middel - de oude Afrikaanse telefoon - om gecodeerde berichten te versturen tussen dorpen. Deze trommel kan afstanden overbruggen van wel 10 km.

De krin is een cilinder vormige trommel, gemaakt uit een uitgeholde boomstronk. Hij heeft drie spleetvormige openingen van verschillende lengtes die evenwijdig van elkaar langs de lengte van de trommel gaan. Twee houten stokken worden gebruikt om diverse klanken uit de trommel te laten resoneren. De klank hangt af van waar de stok de krin raakt; op de spleet, op de zijkant of op de platte bovenzijde.

Heilige krachten

De krin vindt zijn oorsprong in west-afrika slotsonlinecanada.ca. Men geloofde vroeger dat de trommel heilige krachten bezat. Er bestaan ook krin trommels die maar 1 spleet hebben of trommels die wel 5 spleten hebben. De trommel wordt meestal bespeelt door hem horizontaal neer te leggen op een standaard. Maar hij kan ook door middel van een draagband over de schouder langs het lichaam worden gedragen.