Traditionele Afrikaanse dans; geschiedenis en betekenis

Dans in Afrika is van oudsher een gezamenlijk gebeuren en geeft vooral uiting aan het leven in de gemeenschap.

Door dans worden sociale patronen en waarden binnen de stam aan de gemeenschap doorgegeven. Ook biedt dans hulp bij het dagelijks leven en werk, het volwassen worden, geeft lof of kritiek op leden van de gemeenschap, viert feest of begeleidt begrafenissen, vertelt verhalen uit de geschiedenis of maakt contact met de goden en voorouders. De traditionele Afrikaanse dans wordt over het algemeen begeleid door de ritmische klanken van diverse percussie instrumenten, zang en voeten (stampen op de grond).

Verbondenheid

De klank en het ritme van de trommel drukt de stemming van het volk uit. De trommel is het teken van leven; de beat is de hartslag van de gemeenschap. De kracht van de trommel is om emoties op te roepen, om de zielen van degenen die haar ritmes horen te raken. Het is een gelegenheid om elkaar een gevoel van verbondenheid en solidariteit te geven. Een collectief gevoel van het ritme van het leven, waarin jong en oud, rijk en arm, mannen en vrouwen allen zijn uitgenodigd om bij te dragen aan de samenleving.

In het algemeen dansen de mannen met grote bewegingen van het lichaam en met sprongen. Vrouwen dansen kleinere bewegingen met veel gebruik van "shuffle stappen", met het lichaam in een gebogen positie en met gebogen knieën. Er wordt veel in een circel gedanst, soms zijn er solo dansers of muzikanten in het midden, soms dansparen. De extatische inbeslagneming is een essentieel onderdeel van de ceremoniële dansen.

Opgroeien met muziek en dans

Muzikale vorming in de Afrikaanse samenleving begint al bij de geboorte sildentadal.com. Kinderen worden op de rug van hun moeder gedragen, ook tijdens het werk, bij feesten en sociale gelegenheden. De kinderen wiegen zo heerlijk op het ritme van de bewegingen van hun moeder en op de klanken van de muziek. Oudere kinderen leren dansen van ervaren Master dansers. De kinderen moeten de aangeleerde dans precies zo uitvoeren als onderwezen, zonder variatie. Improvisatie mag pas als de kinderen de dans beheersen en ze de goedkeuring van de dorpsoudsten hebben mogen ontvangen.

Combinatie van ritmes

De afrikaanse dans is polyritmiek, schouders, borst, heupen, armen en benen bewegen op verschillende ritmes van de muziek. Dansers kunnen ook ritmes toevoegen aan de muziek. Hierdoor kunnen er zeer complexe bewegingen ontstaan. De dansers schakelen tussen de verschillende ritmes terwijl ze zuiver en duidelijk blijven. Er wordt meestal met twee ritmes gedanst, de combinatie van drie ritmes is te zien bij zeer ervaren dansers. Een combinatie van vier ritmes is zeer uitzonderlijk.

Diverse dansen

Toeschouwers maken vaak deel uit van Afrikaanse dans, behalve bij bijvoorbeeld spirituele dansen of initiatie dansen. Veel dansen worden enkel uitgevoerd door mannen of enkel door vrouwen. Er is een sterk geloof in wat vrouwelijk is en wat mannelijk en er heerst een taboe op de interactie van beide.Traditionele dansen maken vaak deel uit van culturele activiteiten. Er zijn vele dansen, enkele worden hieronder omschreven:


Warrior Dances

Een voorbeeld van een krijger dans is Agbekor. Deze dans wordt vaak uitgevoerd bij culturele evenementen en begrafenissen. De dans bootst bewegingen na uit het slagveld.

Dances of love

Deze dans wordt uitgevoerd op speciale toetredingen, zoals bruiloften. Een voorbeeld is de Nmane dans uitgevoerd uit Ghana. Op bruiloften wordt deze dans uitsluitend uitgevoerd door vrouwen ter ere van de bruid.

Rites of passage and coming of age

Deze dans wordt uitgevoerd door jonge mannen en vrouwen die de volwassen leeftijd bereiken. De dans geeft de dansers het zelfvertrouwen terwijl ze optreden voor de gemeenschap. Daarna zijn ze formeel erkend volwassenen. Het geeft de gemeenschap een sterk gevoel van trots en verbondenheid.

Dances van welcome

Deze dans staat in het teken van respect en plezier voor bezoekers. Yabara is een West-Afrikaanse welkomst dans die zich kenmerkt door het gebruik van pompoen ratels. De ratels worden door de dansers op het ritme van de muziek omhooggegooid en weer opgevangen.

Dances of possession and summoning

Deze dansen zijn heel belangrijk in vele traditionele Afrikaanse religies. Ze delen allemaal één gemeenschappelijke schakel; de oproep van een geest. Deze geesten zijn de geesten van planten, bossen, voorouders en goden.