Percussie instrumenten

Agbodo Workshops biedt workshops aan voor vier verschillende Afrikaanse percussie instrumenten. Elk instrument heeft zijn eigen klank en plaats in de Afrikaane percussie muziek. U kunt kiezen uit de djembé, de doundoun, de krin en de balafoon.

De djembé

djembé

De djembé is voor­namelijk af­komstig uit west-afrika. De tra­di­tionele djembé wordt met de hand gemaakt. Hiervoor wordt een boom­stam uitgehold en bespannen met een geiten­vel. Dit vel wordt via een speciale touw­bespanning op de djembe bevestigd. De boom waarvan de tra­di­tio­nele djembés gemaakt worden is de Leky.

De doundoun

doundouns

Deze bastrommels worden veel gebruikt als begeleiding van de djembé. De trommel is gemaakt van een uitgehold rond stuk hout en is aan beide zijden bespannen met een koeienvel. De trommels hebben drie verschillende groottes en zijn genoemd naar leden van het Afrikaanse gezin.

De balafoon

Balafoon

De balafoon, een soort houten xylofoon, is een idofoon die meestal is gemaakt van 17 tot 21 rechthoekige houten staven, gerangschikt van lage naar hoge tonen. De staven worden op toon gebracht door iedere staaf bij te schaven aan de onderzijde. Daarna worden ze bevestigd op een raamwerk.

De krin

De krin

Dit mooie Afrikaanse percussie instrument wordt nu vooral gebruikt als begeleiding van de djembé. Vroeger werd de krin ook veel gebruikt als communi­catie middel - de oude Afrikaanse telefoon - om gecodeerde berichten te versturen tussen dorpen. Deze trommel kan afstanden overbruggen van wel 10 km.